Línání koní na jaře a vyvážené nutriční hodnoty jarní koňské stravy

Línání koní na jaře a vyvážené nutriční hodnoty jarní koňské stravy

0x komentář Napsal: admin | Magazín | 29.2.2012 | Zobrazeno: 4 025x

Jaro se blíží a s ním i línání koní. Chomáče srsti se spolu s příchodem jara začnou postupně uvolňovat a v té souvislosti bychom měli myslet mimo jiné na zvýšené nároky na látkovou výměnu a to hlavně (ale nejen) u klisen ve vysokém stádiu březosti. Připravte své koně na jaro s námi!

Jarní línání srsti u koní

Línání je přechodem ze zimní hutné srsti, která koně chrání před chladem a nepříznivým zimním počasím, na letní srst. Nejde však jen o vnější fyzické projevy spojené s vypadáváním zimní srsti, ale v těle koní se odehrávají složitější procesy látkové přeměny, které jsou náročnější na spotřebu některých vitamínů.

Potřebné vitamíny kůň získává ze své každodenní stravy, nesmíme ale zapomínat na to, že se potřeba vitamínů mění s měnícími se potřebami koně v závislosti na ročním období, stejně jako s měnící se zátěží, zdravotním stavem koně apod.

Plnohodnotného příjmu vitamínů v potravě koní dosáhneme zejména díky čerstvému zelenému krmivu z pastvy nebo z vhodně skladovanému sušenému krmivu. Nedostatek vitamínů může nastat v zátěžových situacích, po přeléčení některými léky (zejména antibiotiky) nebo v případě, že je koni dlouhodobě podávána nekvalitní strava.

Funkce kůže a srsti

Kůže koní porostlá srstí, ať už zimní či letní, plní v životě koní důležitou roli z hlediska fyzikálního, biochemického i mechanického. Citlivé receptory nacházející se v kůži slouží k rozpoznávání tepla a chladu vnějšího prostředí a vjemů jako je tlak (hmat) nebo bolest.

Jak uvádí MVDr. Jaroslav Dražan v článku věnovaném línání koní: “Receptory chladu se nachází ve vazivu chlupových papil a jsou to tzv. Krauseova tělíska, kdežto receptory tepla jsou umístěny v hlubších vrstvách podkoží, ve kterém se nacházejí keříčkovitá zakončení Ruffiniho tělísek… Oteplující se vzduch na jaře dává signál termoreceptorům, že se kůže zahřívá více a je potřeba její teplotu kompenzovat výměnou srsti nebo pocením. Opačný proces nastává na podzim. Pro jarní línání je jako další spouštěcí mechanismus přes hypotalamo-hypofyzární systém délka dne.” (Zdroj: iFauna.cz)

Opožděné línání koní ustájení v chladných a tmavých stájích

Ustájení koně, kteří nejsou vystaveni postupnému oteplování a přibývání světla a nachází se po většinu dne v chladných tmavých stájích, mohou být s línáním opožděni a to se pak může protáhnout až do konce měsíce června.

Tip pro vás: Línání můžeme koním v chladných tmavých stájích usnadnit gumovými rohožemi umístěnými na stěny stájí.

Jaro u koní dekovaných nebo ustájených v teple – nadměrné pocení a stříhání

Koně, kteří zimní srst mají narostlou jen v omezené míře, například z důvodu, že byli v zimních měsících dekováni nebo že jsou ustájeni ve vyhřívaných stájích a pohybují se v zimě spíše v krytých prostorech (halách, jízdárnách apod.), mohou mít naopak problém s nadměrným pocením.

Tip pro vás: V případě, že se kůň nadměrně potí, dejte si pozor především na jeho prochladnutí (nikoli přehřívání)! Koně musíte po každé námaze velice pečlivě vysušit, nejlépe věchtováním slámou, které koně současně masíruje a prokrvuje jeho zádové partie, čímž odbourává kyselinu mléčnou nahromaděnou po svalové námaze. K vysušení koně nám mohou pomoci také odpocovací deky. Nadměrné pocení sportovních koní udržovaných v teplém prostředí můžeme vyřešit mimo jiné i ostříháním zimní srsti, pak ale opět dbáme na to, aby kůň neprochladl.
Výživa koní v době línání

V době, kdy kůň líná, omezíme přísun jadrného krmiva a raději koně krmíme dostatečným množstvím kvalitního sena, čerstvými jablky, mrkví a řepou. Stravu koně doplníme o slunečnicové a převařené lněné semena, které jsou zdrojem důležitých omega-3 mastných kyselin na podporu výměny srsti. Krmivo doplňujeme o otruby a kukuřici, které obsahují důležité aminokyseliny s obsahem síry (metionin). Potřebné výživové a vitamínové doplňky pro koně naleznete na stránce Jezdecké potřeby Pegas.

[ZDROJ: iFauna.cz]

 

Komentáře

Vložit komentář